Min hund blir "knäpp" vid hundmöten

Denna frågan är lite mer komplex att ge tips och råd över då jag gärna vill träffa ekipaget i fråga för att därefter göra en träningsplan utefter vad hunden behöver som individ. När jag jobbar med denna typen av beteenden så finns det ofta mycket som kan ligga till grund till varför hunden reagerar som den gör, varje individ behöver i dessa fall en unik och specifik träningsplan.Jag kommer besvara frågan med lite mer generella tips och tricks man kan tänka på. Hur löd fråga?

Hej, min hund blev överfallen av en stor svart hund i början av året och hon blir “knäpp” vid hundmöten efter det..speciellt om de är lika stora eller större än henne själv..om de mötande hundarna är svarta kvittar storleken..jag skulle önska att man kunde gå en promenad med henne o möta hundar utan att hon bryr sig om dem, som hon var innan överfallet..känns som att jag testat det mesta..utan resultat..vad skulle ditt tips vara?

I detta specifika fall har hunden varit med om en traumatisk upplevelse som följt med den, det är inte konstigt att den reagerar på svarta hundar då det var just en svart hund som den blev överfallen av. I många fall är det inte helt säkert att hundar som utsätts för överfall går tillbaka till hur det var från början eftersom de varit med om en hemsk upplevelse som de bär med sig. Däremot kan jag arbeta för att min hund kan börja hantera situationen och jobba sig igenom den, dock med tankarna kring att vissa hundar är svårare att möta än andra och ha detta med mig i ryggsäcken för att göra situationen såpass lätt för min hund att den klarar att hantera den.

När jag möter ekipage med denna problematiken brukar jag ofta börja rikta in mig på att satsa på mycket lek och belöningsutveckling med en tydlig belöningsmarkör som för hunden betyder fest hos mig. Detta är något ekipagen får jobba på under en tid för att hunden ska få en hög förväntan på den valda markören i kombination med många roliga och fartfyllda lekar. Vilket sedan förvandlas om till skvallerträning.

Vidare brukar ägarna få en uppgift i att:

  • Aldrig möta hundar på en rak linje utan ta en båge runt mötande ekipage

  • Notera vilket avstånd som deras hundar är mottagliga på

  • Träna och leka i olika miljöer/promenader utan att de möter hundar sedan successivt placera sig på ett avstånd där hundar kan komma gå/passera men så att min hund klarar av att leka med dem.

  • Fundera över vad de själva gör så fort en mötande hund kommer, notera detta och träna på att göra exakt samma sak när inga mötande hundar/svårigheter kommer ge belöningsmarkör och starta upp en lek för att förvandla om mina reaktioner till att hunden vänder upp mot mig.

  • Träna upp ett snabbt och väluppbelönat sitt, då många hundar fungerar bättre på att i lugn och ro få sitta ned på lagom avstånd se den andra hunden passera medans vi skvallrar.

  • Alltid belöna så att vi förflyttar oss längre bort ifrån det som är läskigt

  • Välja ut ett specifikt godis som endast kommer fram nä vi ser en hund som min hund tycker är extra gott

  • Studera hunden och se vad den gör för första signaler när den ser en hund innan den reagerar på den mötande hunden, det är här du vill fånga hunden med en belöningsmarkör för att sedan arbeta vidare med skvallerträning. Fånga upp dessa signaler och börja träna på saker som för hunden är lätta att träna på innan det appliceras på det som är svårt dvs hundar.

  • Se gärna till att din hund är aktiverad med kropp och knopp för att vara tillfreds under promenaden. Har din hund fått arbeta med hjärnan innan kan det i många fall hjälpa till att hunden är mer nöjd och mottaglig. Likaså att är hunden alltför trött eller har en dålig dag kan problematiken bli svårare just den dagen.

  • Skriva ner en bra sak din hund gör varje dag för att börja fokusera på det bra sakerna för att även förändra min känsla som förare.

Denna typ av problematik är komplex och kräver verkligen en individuell träningsplan utefter individ och vad din hund svarar på, det är ofta många barometrar som kan spela in.

Här din hund svårt för att möta andra hundar kan jag rekommendera onlinecoachning där vi lägger upp en träningsplan efter dig och din hund. Alternativt hundmötespaketet eller att hitta en kunnig instruktör i närheten av där ni bor.

Lycka till med träningen och hoppas ni hittar en träning och träningsplan som passar just er

Mvh

Helen, Asic och Harry