Hur får jag min hund att varva ner?

Nästa fråga ut är för mig en ganska viktigt fråga och en träning som jag upplever att många ibland kan missa att träna. En träning som är precis lika viktig som den övriga träningen för att hitta en bra balans. Frågan löd:

Vad är ditt bästa tips till att få hunden att varva ner efter träning/tävlingspass? Min hund kan bara vara ner då vi kommit hem. Hur ska man göra för att få honom att kunna varva ner överallt?

Denna fråga är ofta mycket individuell, en del hundar har en såkallad avknapp med sig redan som valpar medans andra har svårare för att komma ner i varv. Min egna erfarenhet då jag själv har en hund som haft otroligt svårt att komma ner i varv och stundtals fortfarande har vissa dagar är att verkligen lägga ner mycket träning på att:

 • Växla mellan aktivitet och passivitet genom lekar

 • Ge hunden en plats där den ska slappna av eller vänta, en aktiv hund kan ha en aktiv vila men den vilar. Detta genom exempelvis parkeringsträning på filt eller en burträning.

 • Vara noga med när träningen är slut och att det är paus

 • Alltid pausa hunden då jag som tränare pratar med någon eller får tips kring min träning. Jag vill aldrig ha min hund i arbete när vi inte arbetar utan redan här är noga med att det är paus så att hunden lättare skiljer på situationerna. En del hundar ligger fortfarande och arbetar vilket även kan göra dem otroligt trötta vilket vidare kan ge en effekt av att de kan ha svårare av att varva ner.

 • Träna på att vara lugn i mängder av miljöer, detta i kombination med parkeringsträning. Sitta på en stubbe i skogen, stanna upp på promenaden etc.

 • Ge min träningstid till att lugnet lönar sig, Ja bara träna på att vara lugn vid sidan av medans andra tränar. Träna korta pass för att hunden lättare ska varva ner.

Jag upplever att många hundar verkligen behöver en tydlighet och hjälp med att verkligen förstå när det är paus. För mig är filtträning en exemplarisk övning att ta till. Detta då en filt även är lätt att bära med sig och med tiden kan ersättas av vad som helst så som min jacka eller liknande. Detta gör att min hund får en trygg plats som den vet vad den ska göra med och hjälper den att varva ner i alla olika miljöer.

Många hundar jag möter som har svårt med att varva ner mellan träning och i andra miljöer är ofta otroligt rättvisa hundar. De vill träna och tycker det är orättvist då fokus plötsligt riktas om från dem till att matte/husse börjar prata med mig eller sina träningskompisar. Ger de hunden då en uppgift där den vet vad som förväntas av dem och får en paus innan frågor lyfts blir hunden tryggare och har lättare att komma ner i varv.

Mina bästa tips för denna typ av träning är därmed:

 • Ha en given plats för din hund som är paus

 • Mängdträna och lägg mycket tid på denna typ av träning

 • Träna i mängder av olika miljöer

 • Lägg ner tid på rena pass där ni bara tränar på att varva ner vid sidan av andra som tränar

 • Fokusera på att det är lugnet som lönar sig oavsett vad ni gör/tränar

 • Korta pass för att hunden lättare ska kunna varva ner

Har du en hund som har svårt att komma ner i varv kan jag varmt rekommendera onlinekursen Egoboost där vi lägger ner tid på att hjälpa hunden med denna växlingen samt mycket annat kul. Inom kort kommer även en onlinekurs i parkeringsträning dyka upp, en kurs där vi plockar ut delen och verkligen fokuserar på hur vi kan få vår hund att varva ner.

Hoppas dessa korta små råd kan hjälpa er på vägen.

Gör en plan och lycka till med träningen

Mvh

Helen och kelpiegrabbarna.