Att arbeta bort belöning

För någon vecka sedan fick ni ställa valfria frågor på HundUniks instagram angående träning eller övriga frågor som ni ville ha svar på. Första frågan och inlägger ut är:

Vilka är dina bästa tips för att arbeta bort synliga belöningar, exempelvis leksak i handen?

Nedan följer en kort beskrivning om hur du kan tänka.

När jag tränar mina hundar är jag ganska noga med att ganska så snart då min hund kan och förstår beteendet testa av om de kan utföra beteendet utan belöning i handen. Givetvis behöver jag kanske här sänka mina kriterier då hunden inte alltid utför det alldeles korrekt i precision då belöningen inte längre är synlig.

Många av de fällor jag upplever många ofta fastnar i är att belöningen stannar kvar som en trygghet för mig som förare och stannar även kvar alltför länge även om hunden kan de beteende jag tränar. Det finns många olika vägar att gå för att bli av med synliga belöningar, detta även beroende på vad jag har för individ hos min hund. En del hundar kan behöva en liten påminnelse kring vart belöningsplaceringen/belöningen tidigare funnits för att tänka rätt medans andra inte har ett större problem då belöningen inte längre syns. Ett annat sätt är att träna in hunden på en extern belöning som sedan successivt flyttas längre bort från den plats jag tränar på. När du arbetar med extern belöning tränar du även på att lära hunden att släppa belöningsfokus. Här är det viktigt att träna i små steg för att hunden ska lyckas i det vi tränar, många hundar har fullt upp bara av att kunna släppa sin belöning som ligger utplacerad.

Omvänt lockande upplever jag personligen är ett bra sätt att träna hunden på att hålla fokus på sin uppgift och släppa den synliga belönings som finns. Det lär hunden att tänka uppgift istället för belöning, den ligger där som en retning men så länge den finns framme talar det om för hunden att den gör korrekt och ska fortsätta med det den gör, detta oavsett om hunden är i rörelse eller om den är i ett mer stillastående moment.

Ett annat sätt att träna hunden från att släppa fokus på den förväntade belöningshanden är att belöna med den handen hunden inte har fokus på, detta gör att den successivt släpper fokus på våra händer. Vet du om att du har en hund som fått en enorm förväntan på dina händer gäller det även att du i små steg börjar överträna rörelser med dina händer, att hunden kan utföra det beteende du önskar oavsett vart du har dina händer placerade eller hur du rör dem. Likaså gäller detta vart du placerar din belöning.

En av de absolut viktigaste delarna då belöningen inte längre är synlig och hunden sedan kan arbeta/utföra fler beteenden efter varandra är att verkligen BELÖNA längre än vad hunden har arbetat. Vi vill att hunden ska känna att det verkligen var lönt att jobba med oss även om belöningen inte var synlig.

I det stora hela är det viktigt att lägga fokus på att:

  • Inte fastna för länge i att ha belöningen som stöd om hunden kan utföra beteendet

  • Träna hunden på att kunna arbeta med belöning som störning samt ifrån sin belöning, likaväl bibehålla sin uppgift

  • Överträna dina beteenden så att varken dina händer eller belöningen får en specifik förväntan, då hunden oftast tänker mer belöning än uppgift

  • Successivt ta bort belöningen/påminna hunden om belöningsplaceringen där den givna belöningen brukar komma ifrån. Fasa ut belöningen helt enkelt

  • Överträna och belöna från den plats hunden minst förväntar sig att belöningen ska komma.

  • BELÖNA och ha en riktig FEST när hunden klarat av att jobba utan icke synlig belöning.

Ut och träna med er :D

Mvh

Helen och gänget