Bullet Journal - Bli en organiserad hundtränare

Bullet Journal - Bli en organiserad hundtränare. 

Som person har jag alltid samlat allting i mitt minne, är en otroligt oorganiserad person som lätt skjuter upp saker. I höstas började jag sätta mig i Bullet Journal, ett system som inte har några gränser. Du behöver en bok, en penna och bara skriva. Strukturen passade oss perfekt, kreativ, du kan pyssla, samtidigt som din träning blev otroligt mycket roligare. Med tiden så har alltfler hundtränare börjat använda sig av konceptet, vardagsträning eller att sikta mot tävling spelar ingen roll du bestämmer själv, visst är det fantastiskt. 

För mig har detta gjort mig till en mer organiserad hundtränare, mer medveten, närvarande och strukturerad i alla min träning. Därför har jag valt att börja sätta igång Challange för er hundtränare. I dessa kommer ni varje dag under månaderna reflektera över dig och din hund. Bli mer medvetna om er själva och vem er hund faktiskt är. Men först ska ni få en lite introduktion i hur ni startar. 

Hur startar jag?

För att starta igång en Bullet Journal så krävs en bok, personligen gillar jag böcker som har ett färdigt index, sidnummer samt "dotted". En av de vanligaste böckerna är exempelvis Leuchtturm1917. Sedan behövs en penna såklar, med stabilo pennor i olika färger kommer du långt. Gillar du att skriva och göra rubriker etc så är tombow brush en personlig favorit hos mig. 

När du väl införskaffat det du behöver är det dags att börja skapa det som behövs i din Bullet Journal. Genom att du har ett index och sidnummer kan du lätt hitta vart du har skrivit ner dina pass/tankar mm.

Det första du behöver göra är att göra en månadsöversikt över året med dagar och datum (futurolog), keys (nycklar) detta är dina prioriteringar på uppgifter eller övriga ting som du kommer planera i din BJ. Eftersom jag har två hundar har jag personligen valt att färgkoda dem, Asic är grön och Harry är rosa, detta för att snabbt veta vem som har gjort vad, eller vem som skall göra vad. För att få en större förståelse har jag skrivit en mer beskrivande text under bilderna. 

Själv har jag valt att ha ett roligt citat som välkomstsida i min BJ. Detta hamnar på sida 1, går därefter tillbaka till mitt index skriver 1 - Välkommen 

Själv har jag valt att ha ett roligt citat som välkomstsida i min BJ. Detta hamnar på sida 1, går därefter tillbaka till mitt index skriver 1 - Välkommen 

I min futurelogg har jag översikt över hela året. Här skriver jag in viktiga event, tävlingar, träningar som ligger längre fram i tiden. Eftersom jag arbetar månad för månad så är det hit jag går och checkar av om något speciellt sker den månaden som kommer då det är dags att planera för den. Detta är en variant i hur den kan se ut.   Som tidigare går jag tillbaka till mitt index och skriver 2-3 Futurelogg

I min futurelogg har jag översikt över hela året. Här skriver jag in viktiga event, tävlingar, träningar som ligger längre fram i tiden. Eftersom jag arbetar månad för månad så är det hit jag går och checkar av om något speciellt sker den månaden som kommer då det är dags att planera för den. Detta är en variant i hur den kan se ut. 

Som tidigare går jag tillbaka till mitt index och skriver 2-3 Futurelogg

Nycklar berättar för mig vad som skett med det jag planerat. Mina fyrkanter står här för det jag skall träna, när den är påbörjad kryssas den i halvt, när den är klar blir den i kryssad eller fylld med hundens färg om båda hundarna skall träna samma sak. Stryker jag uppgiften kladdar jag över den, flyttar jag fram den gör jag en pil igenom. Det betyder att den skall tränas på men kan följa med till nästkommande vecka. Vid kurser gör jag en triangel, när något är viktigt ett utropstecken. Jag lovar det blir mer klart när du börjat förstå, nycklarna skall vara personliga och kan ändras med tiden. Cirkel för mig är idag mer en notering och tävling blir ofta hjärtan.   Likt tidigare går jag tillbaka till INdex skriver 4- Nycklar   Som ni ser har jag även valt att göra en sida för tävlingar, en så kallas översikt där jag kan skriva ner vilka jag vill tävla på, när anmälningsdatum går ut och färgerna för vilken hund som är anmäld/betald. 

Nycklar berättar för mig vad som skett med det jag planerat. Mina fyrkanter står här för det jag skall träna, när den är påbörjad kryssas den i halvt, när den är klar blir den i kryssad eller fylld med hundens färg om båda hundarna skall träna samma sak. Stryker jag uppgiften kladdar jag över den, flyttar jag fram den gör jag en pil igenom. Det betyder att den skall tränas på men kan följa med till nästkommande vecka. Vid kurser gör jag en triangel, när något är viktigt ett utropstecken. Jag lovar det blir mer klart när du börjat förstå, nycklarna skall vara personliga och kan ändras med tiden. Cirkel för mig är idag mer en notering och tävling blir ofta hjärtan. 

Likt tidigare går jag tillbaka till INdex skriver 4- Nycklar

Som ni ser har jag även valt att göra en sida för tävlingar, en så kallas översikt där jag kan skriva ner vilka jag vill tävla på, när anmälningsdatum går ut och färgerna för vilken hund som är anmäld/betald. 

När du gjort dessa stegen är det dags att göra din månadsvy för den månaden som är aktuell. Det vill säga September. Här fyller du i alla månadens dagar/datum och fyller på med det som planeras göras under månaden, exempelvis dagar du ska tävla, träna med vänner, gå på kurser etc. Personligen väljer jag även att lägga in viktiga datum för månaden och hundarnas mål för den månaden som är aktuell. Vad vill jag uppnå med vår träning under denna månaden? 

Här är septembers översikt. Dagar och datum står längst ut i kanten. Eftersom jag har två hundar har de fått varsin ruta då deras planer kan skilja sig. På andra sidan har jag satt upp våra mål för månaden och även noterat viktiga dagar.   Detta är endast en variant i hur månadsvyer kan se ut.   Som tidigare tar jag sidnummer och skriver in dem i index tillsammans med vad det är jag hittar på dessa sidor. Vill jag kan jag nu på nästkommande sista planera in kommande vecka.

Här är septembers översikt. Dagar och datum står längst ut i kanten. Eftersom jag har två hundar har de fått varsin ruta då deras planer kan skilja sig. På andra sidan har jag satt upp våra mål för månaden och även noterat viktiga dagar. 

Detta är endast en variant i hur månadsvyer kan se ut. 

Som tidigare tar jag sidnummer och skriver in dem i index tillsammans med vad det är jag hittar på dessa sidor. Vill jag kan jag nu på nästkommande sista planera in kommande vecka.

Detta är en överblick i hur du startar igång din träningsdagbok. Fastnar du så kan du givetvis även inhandla en för privat bruk. I September startar den första utmaningen igång med HundUNik. Ni kommer hitta det på instagramkontot och # gärna "hundunikchallangeseptember #hundunikchallange för att få inspiration av fler som deltar i utmaningen. 

Häng på ett roligt sätt att träna hund, planera, strukturera, inspirera och bli en organiserad hundtränare med hjälp av Bullet Journal! 

Ha en fin dag

Helen, Asic och Harry