Att lära hunden att lämna över föremål, Del 3

- Kedja, lägga ihop beteende 

Den sista delen i denna lilla videblogg består av att sätta ihop del ett och två. Vi skall alltså lära hunden att skapa en kedja som består i att:

1. Plocka upp föremålet
2. Hålla/bära
3.Komma in med föremålet
4.Placera det i handen 

Hur gör vi?
Steg ett: Börja med att repetera några nosduttar och belöna upp
Steg två: Presentera leksaken och belöna upp att hunden väljer att plocka upp den ifrån marken, repetera detta några gånger
Steg tre: När hunden plockar upp leksaken testa att presentera din hand, vänta ut hunden och se vad den göra. Lägger hunden leksaken direkt i handen PARTY. Vissa hundar kan här släppa leksaken för att den skall dutta i handen, det är här den måste koppla ihop kedjan --> Plocka upp föremål --> hålla kvar föremål --> komma in (bära föremål) --> placera i handen. 

Om hunden släpper föremålet gå tillbaka några steg och repetera igen, försök även att hjälpa hunden genom att placera handen hyfsat nära hunden till en början så den slipper att gå så långt för att lägga föremålet i din hand. Blir det för svårt gör det lättare.

Steg fyra: När hunden sedan kan alla ovanstående steg så är det dags att börja röra på sig/öka avståndet ifrån leksaken. Börja lätt, lek med leksaken och repetera några nosduttar och små överlämningar. Kasta sedan iväg leksaken en liten bit ifrån dig (gärna emot en vägg och börja inomhus om hunden har tendens att springa iväg). Genom att använda dig av väggen kan hunden inte springa framåt utan måste vända upp emot dig, presentera handen och jobba dig lite lätt bakåt för att bjuda in hunden. När hunden kommer fram och placerar leksaken i din hand belöna rikligt med lek och jubel ! 

 

Lycka till :D