Att lära hunden att lämna över föremål Del 2

Hej , 

Nu är det dags för del två av denna lilla videoblogg i hur vi kan lära hunden att lämna över föremål. Denna delen kan även användas för att lära hundar att börja tycka om föremål då den först måste intressera sig för föremålet innan den får gottan i handen, det heter något så fint som "premacks princip". Innan du får det du helst av allt vill ha måste du göra något lite "tråkigare" först. På detta sättet kan vi även bygga värde i tex leksaker om hunden inte tycker att det är så intressant, vi överför ett värde till något annat. 

Del två kan absolut tränas vid sidan av vid del ett, det viktigaste är att dessa två beteenden verkligen sitter ordentligt och att hunden förstår konceptet av beteendena innan vi länkar ihop dem i del tre. 

Del två fungerar på detta vis: 
Steg 1. Presentera ett föremål , om hunden inte är föremålsintresserad så räcker det till en början att den tittar åt föremålet. Gillar hunden föremål kommer den troligtvis dutta eller springa fram till leksaken. Springer hunden fram alternativt tittar på föremålet klick (eller belöningssignal) och belöna vid föremålet. 

Steg 2. Nu springer hunden snabbt fram och tycker detta är en ganska trevlig lek, dags att öka kriterierna. Från att kanske bara duttat eller tittat på leksaken vill vi nu att de skall göra något mer, som i filmen så vill jag att han skall ta leksaken (Nu har jag en föremåls intresserad hund), har jag en hund som inte är så intresserad är jag kanske i stadiet att jag ni väntar ut att de skall dutta osv. Om hunden tar ett längre steg själv så blir det givetsvis jackpott belöningt. 

Målet med steg två är att vi vill ha en hund som lär sig att plocka upp föremålen. Detta får ta den tiden det tar, det beror på hunden och hur stort intresse den har för föremål från start. 
Tänk på att inte gå för snabbt fram, jackpott belöna om hunden snabbt förstår med massa gotta vid leksaken eller kamp om hunden föredrar det. För att bygga föremålsintresse belöna alltid nära leksaken. 

Lycka till :D