Att lära hunden att lämna över föremål, Del 1

Nosduttar

Ofta stöter jag på frågan hur du kan lära hunden att lämna över föremål i handen. Eller hur du kan lära hunden att plocka upp och komma in med föremål. Därför tänkte jag dela med mig av en liten videoblogg i tre delar. 

Första videon består av inlärning av nosduttar. En handtarget som är användbar till en rad olika saker i vardagen så som exempelvis, en tyst inkallning (lära hunden komma ända in vid inkallning), lära hunden att frysa i handflatan vid hundmöten och även att lära hunden att komma in med föremål. 

Det första jag lär hunden är att aktivit söka upp handflatan som jag presenterar. Detta genom att ha godis i ena handen och placera båda händerna bakom ryggen, presenterar den hunden utan godis hyffsat nära hunden (dock är det hunden som skall söka upp handen, jag skall alltså inte trycka handen på hundens nos själv). Duttar den på handen så belönar jag med godis i den handflata som hunden duttat i för att öka värdet till handflatan. 

När hunden sedan aktivit söker upp handen jag presenterar kan jag försvåra genom att öka avståndet så att hunden får flytta sig mer aktivt för att dutta. Låta den dutta och olika håll, upp, ner åt sidorna, följa efter handen och dutta osv. 

I steg två kan jag även välja att sålla ut sämre duttar, vill jag ha markanta nosduttar så väljer jag bort att belöna de som är svagare. Att tänka på är att hunden alltid skall lyckas till 80%. Blir det för svårt går jag alltid tillbaka i träningen. 

Jag varierar sedan olika sätt att belöna på ibland blir det häftig lek, ibland godis i handflatan eller en rolig godislek. Genom att kasta bort en godis får jag även en ny repetition där hunden aktivt får lära sig att springa in i min handflata igen. =)

Lycka till =)