Julkalender 2016 - Lucka Nio

Lucka Nio

- Lär hunden att städa 

Nästa steg i att lära hunden att städa är att presentera föremål som hunden skall plocka upp. Här är det till en fördel att hunden har föremålsintresse för det den skall plocka upp. Vi går tillbaka till en basic grund där vi använder oss av EN leksak (möjligtvis favoriten ni vet hunden kommer vilja plocka upp). 

Du behöver:

  • En leksak 
  • En klicker alternativt belöningssignal 
  • Godis eller en annan leksak att belöna med (helst av lika värde om du använder dig av favoritleksaker)

Såhär gör du:
Steg 1. Presentera ett föremål , om hunden inte är föremålsintresserad så räcker det till en början att den tittar åt föremålet. Gillar hunden föremål kommer den troligtvis dutta eller springa fram till leksaken. Springer hunden fram alternativt tittar på föremålet klick (eller belöningssignal) och belöna vid föremålet. 

Steg 2. Nu springer hunden snabbt fram och tycker detta är en ganska trevlig lek, dags att öka kriterierna. Från att kanske bara duttat eller tittat på leksaken vill vi nu att de skall göra något mer, som i filmen så vill jag att han skall ta leksaken (Nu har jag en föremåls intresserad hund), har jag en hund som inte är så intresserad är jag kanske i stadiet att jag ni väntar ut att de skall dutta osv. Om hunden tar ett längre steg själv så blir det givetsvis jackpott belöningt. 

Målet med steg två är att vi vill ha en hund som lär sig att plocka upp föremålen. Detta får ta den tiden det tar, det beror på hunden och hur stort intresse den har för föremål från start. 
Tänk på att inte gå för snabbt fram, jackpott belöna om hunden snabbt förstår med massa gotta vid leksaken eller kamp om hunden föredrar det. För att bygga föremålsintresse belöna alltid nära leksaken.