Julkalender 2016 - Lucka Fyra

Lucka Fyra 

- Nosaktivering, Lär hunden att lokalisera din doft 

Det sista steget presenteras här i lucka fyra, ni har nu fått alla grunder presenterade för er i hur ni skulle kunna tänkas träna hunden för att den skall börja att lokalisera er doft. Lucka Tre kan du välja om du vill jobba ut post-it lappen så att hunden får lärdomen av att den är på golvet, alternativt ha kvar dem på väggen. 

Du behöver: 

  • Godis
  • Klicker eller verbal belöningsmarkör
  • Förkunskapen: Handtarget, nosfrys och intresse och nosfrys på post-it
  • Hela nya post-it som du ej tagit på (försökt gärna att skilja på de post-it du tar på samt de som vi försöker undvika vår doft på)

Likt tidigare träningspass börja gärna med att upprepa steget som ni tidigare befäst innan ni går vidare i att lägga på det för hunden nya och okända steget. I denna fasen kan det vara bra att variera träningen, det vill säga att du ibland går tillbaka till det enklare steget för att påminna hunden om att det är den post-it med din doft på som är den lapp vi vill att de skall lokalisera. 

 

 

Vidare lägger du allt fler och fler lappar som du inte varit i kontakt med. Det är endast den lappen som är bärare av din doft som du kan ta på. Ju säkrare hunden blir desstu mer kan du utmana, så som att lägga utt samtliga lappar på en gång och låta hunden söka sig igenom alla innan markering kommer.

 I vårt fall har jag valt att ha kvar lapparna på väggen, detta då min valp förknippar targets med liggmarkering, målet för oss är att sedan överföra övningen på vittringspinnar i lydnaden, där vill jag inte ha en liggmarkering. 

För Nosework ekipage:

Jobba likt övningarna beskriver, tänk er att den bärande post-it lappen av doft istället är en burk med NW doften på. Lägg successivt på mer och mer burkar/övriga föremål utan doft i. I NW behöver hunden ha intresse för alltfler föremål än brukar och lådor, denna träningen kan vara ett sätt att öka motivationen till ex sugrör.