Julkalender 2016 - Lucka Arton

Lucka Arton 

- Gör ditt egna aktiveringsspel 

Att få leta efter sin mat eller jobba för maten stimulerar hunden, det är ett roligare sätt att få tag i sin föda. De bygger självförtroende, berikas, aktiveras och har framförallt kul. För er som inte hunnit bygga en snuffelmatta kommer här ett tips på hur du kan bygga att eget aktiveringsspel genom att återbruka gamla petflaskor du har liggandes hemma. 

Du behöver:

  • Gamla petflaskor (2-3 st), själv har jag valt 1,5 liters men det går precis lika bra med 0,5 liters
  • Snöre (gärna av kraftigare variant, har använt stuvbitar av paracordsnöre jag har hemma som jag flätat ihop). Ta det du har =) 
  • Linjal och penna
  • En vass kniv eller sax

Gör såhär:

  1. Om du vill ha bort etiketten så börja med att lägga flaskorna i blöt. Annars tänkt på att skölja ur flaskorna ordentligt.
  2. Mät ut vart på flaskorna du vill att ditt snöre skall placeras, utgå ifrån flaskhalsen. Om du vill kan du ha olika höjd där snöret skall träs igenom. 

3. Skär sedan ut plasten där dina markeringar är gjorda. 
4. Mät ut längden du vill ha på ditt snöre, tänk på att det skall finnas marginal för att kunna knyta fast snöret i något på bägge sidor. 


5. Dra igenom snöret i hålen, innan du drar igenom snöret genom första flaskan starta med en knut, avslut med en knut då du fått igenom snöret, detta för att låsa fast flaskorna. Upprepa på samtliga flaskor. Se till att det är tillräckligt hårt, samt tillräckligt löst för att flaskan skall kunna snurra runt. 


6: För att kunna knyta fast mitt aktiveringsspel lättare runt saker gör jag små fästen på vardera sida. 

Nu är ditt aktiveringsspel klart, fäst det på ett lämpligt ställe och introducera hunden för spelet. I början är det bra att vara med och hejja på hunden, kanske hjälpa den med att försöka visa vad spelet går ut på. I aktiveringsspel brukar jag vara noga med att ha översyn och berömma hunden när den gör rätt och lyckas, detta oavsett om den kan spelet eller ej.