Julkalender 2016 - Lucka Tolv

Lucka Tolv 

- Matberikning, hur ofta serverar du hundens mat på annat sätt än i matskålen? 

Att berika sin hund betyder att vi på något sätt försöker ge hunden utlopp för beteenden som är naturliga för dem. Beroende på vad du har för ras/individ ligger olika beteenden nära till hans än andra. Med hjälp av berikning och att hunden får utlopp för naturliga beteenden kan stress reduceras och en ökning till mental stimulans tillgodoses. Något som alla hundar måste göra och gör dagligen är att äta, ser vi till hur hunden historiskt sätt letade rätt på sin föda var det genom, jaga, söka, spåra, lokalisera, ta sig fram i miljöer etc. Kontra dagens servering som sker i en skål, viket i sin tur kan göra att vissa hundar inte är intresserade av sin mat överhuvudtaget, den är inte spännande nog.  

Hur kan du göra hundens måltider mer intressanta? 

Godissök - Gömma maten, igår presenterades snuffelmattan som är ett perfekt sätt ge hunden en utmanande uppgift att hitta sin mat på. Har du ej tillgång till denne så kanske du har en fluffig matta hemma som fungerar för ändamålet. 

Rulla ihop en filt - Fungerar toppen, du lägger maten längst in i filten och börjar rulla ihop den, full successivt på med mat som hunden sedan skall få leta reda på.

Pet-flaskor - Spara gamla petflaskor som du kan fylla med godis. Är du riktigt ambitiös kan du bygga ditt egna aktiveringsspel.
1. Gör två hål i petflaskorna ( ha ca 2-3 flaskor)-
2. Trä ett långt snöre in i varje hål
3. Ta ändarna och knyt fast mellan två stolpar (ex stol, bord etc), snöret med flaskorna skall hänga hyffast stramt.  
4. Fyll petflaskan med mat, Nu kan hunden börja jobba, de måste lista ut hur de skall behöva putta på flaskan för att maten skall börja trilla ut. Hejja på hunden när den klarar uppgiften. 

Obs: När jag har petflaskor är jag alltid med hunden, detta då de kan bita sönder dem och äta upp plasten. 

Frysa in maten - Ett hett tips under varma sommardagar är att frys in maten. Fungerar utmärkt med både färskfoder eller torrfoder som blötlägges. Som behållare kan du ta gamla märgben eller leksaker så som kongs etc. 

Spåra upp maten - Ett ypperligt sätt att servera maten på då många av hundens naturliga behov blir tillgodosedda. Är ni nybörjare på spår kan ni använda maten som näring och lägga enkla näringsspår där de får en större skatt i slutet. Har ni en mer rutinerad spårhund, kan de i slutet av spåret får sin skatt (det vill säga maten) presenterat på ett kul och annorlunda sätt. 

Leta godis utomhus - Likt snuffelmattan går det alldeles utmärkt att servera maten på gräsmattan. Släng ut maten och var med och leta skatter med hunden, här kan du lägga in dig själv som en resurs som är duktig på att söka och lokalisera mat. Något som hjälper till att hunden ser dig som en duktig matletare. På promenader kan du placera ut några skattgömmor med föda, låtsas lukta dig till platserna och glatt och busig börja leta i marken. gärna bland löv etc. Att planera godissök utomhus kan hjälpa till att berika era promenader samt att du i hundens ögon är en himla bra kompis att hänga med som hittar massa bra gömställen. 

Godisträd - En vanlig aktivering som alltfler sysselsätter sig med. Har ni kört godisträd tidigare kan ni börja utmana hunden, gömma på svårare ställen, hunden kanske får klättra och balansera med, sträcka sig långt för att nå, krypa under stockar och stenar etc. Försök att tänka lite utanför boxen och utmana hunden. Se alltid till att det går säkert till så hunden inte skadar sig, behöver den hjälp jobba som ett team tillsammans för att hitta maten. 

Köttben - Ett av de mest naturliga sätten att ge sin hund mat på är att ge den råa ben. De får gnaga, slita, krasa och jobba en bra stund innan födan är helt uppäten. Att tänka på om du aldrig gett din hund råa ben innan är att börja lätt, kycklingvingar brukar vara en bra start för orutinerade hundar då benen är mjuka (ALLTID RÅA BEN). Benen skall inte heller vara mörade eller saltade, likaså av icke bärande karaktär. Bärande ben kan förstöra tänderna på våra hundar. I många djuraffärer säljs det idag en rad olika ben som är bra för hunden och som de får lov att äta, kycklingvingar du får tag i där är oftast större än de vingarna vi köper. Kalkonhals och kalkonvinge är bra varianter att börja på med. 

Det finns så otroligt mycket mer att skriva om när det gäller berikning, att berika hunden genom maten är bara en del av många. Försök alltid att tänka utanför boxen, det finns mycket ni kan använda er av hemma för att göra måltiderna mer spännande, använd toarullar, tidningspapper, lådor, leksaker, kuddar, plastskålar etc.

När ni arbetar med berikning tillgodoser ni inte bara hundens behov, ni stärker även upp relationen mellan dig och din hund!

Vilka är era bästa tips? Vad uppskattade er hund?