Julkalender 2016 - Lucka Elva

Lucka Elva 

- Snuffelmatta 

Bakom denna lucka gömmer det sig hur du kan aktivera din hund på ett enkelt och roligt sätt med hjälp av en snuffelmatta. En snuffelmatta är en matta som är gjort av fleece eller övrigt mjukt tyg och som går att utforma precis så som du vill ha den, eftersom du konstruerar den själv.  Hundarna älskar sina snuffelmattor, de får arbeta med nosen, tänka, ta intiativ, leta, gräva och mycket med.  För blyga hundar ökar självförtroendet, för andra kan detta reducera stress.

Snuffelmattan är perfekt för att servera frukost/middag på. När du ger hunden sin mat på snuffelmattan kan detta hjälpa till att få ut extra energi inför exempelvis promenaderna samt om du sedan skall lämna hunden hemma. Den har fått jobba och kan därför vara mer nöjd med tillvaron. Viktigt att tänka på är vad du har för hund, en del hundar behöver mer uppmuntran när konceptet introduceras, att uppmuntra dem till att söka - ATT VÅGA, vilket  sin tur sedan kommer öka hundens självförtroende och kanske tom motivationen för mat.
 

Snuffelmattan gör att vi berikar hunden då den får tillfälle att leta och söka efter sin föda
Asic och Harry med sin snuffelmatta 

Asic och Harry med sin snuffelmatta 

Vill du köpa en färdig snuffelmatta så kan du beställa den här :

https://www.hundunik.se/webbshop/snuffelmatta-stjrna

Vad behöver jag för att göra min egen snuffelmatta? 

  • Fleece i olika färger - gärna tre kulörer för att få en festlig matta (valfritt), rekomenderar att köpa fleecefilt som du sedan klipper ner i bitar, bitarna skall vara såpass stora att du kan göra en knut av dem.   
  • En matta som du kan knyta fast fleecebitarna i, på Rusta finns det en dörrmatta för en billig peng som lämpar sig för ändamålet 
https://www.rusta.com/se/dorrmatta-skona-p45401371.aspx

https://www.rusta.com/se/dorrmatta-skona-p45401371.aspx

  • Tålamod och tid 
  • Sax 

Hur bygger jag en snuffelmatta? 

För att lättast kunna komma igång med hur ni skall gå tillväga för att göra er matta, så har jag lånat en informationsfilm ifrån youtube, som hjälper er steg för steg 

 

Lycka till, posta gärna era snuffelmattor i kommentarsfältet så jag får se hur era snuffelmattor ser ut :D