Julkalender 2016 - Trick och Aktivering

Lucka Ett 

Årets julkalender kommer att fokusera på roliga tricks och aktiveringar som ni kan sysselsätta er med antingen utomhus eller inomhus när mörkret börjar falla. Första luckan kommer att ge er en inblick i varför det är bra att sysselsätta sin hund med roliga tricks och varför det är bra att aktivera sin hund. 

Varför skall jag lära min hund trix? 

Trick är inte bara kul att sysselsätta sig med utan skapar samarbete mellan dig och hunden, vilken gynnas med en bra relation. Med hjälp av tricks bygger hunden självkänsla, muskler och får en bättre kroppskontroll samt balans. Tricks skapar med andra ord en medvetenhet för hunden och hur den kan röra sig. Det finns en rad olika tricks du kan lära hunden, här tar det inte stopp om inte kreativiteten tryter. 

Lite övergripande information vad du som hundägare kan tänka på när du skall börja träna:

1. En tydlig belöningsmarkör som hunden vet betyder att den gjorde rätt, med hjälp av en tydlig belöningsmarkör kan du registrera så fort hunden tänker rätt i det du vill lära ut. Hunden skall här veta att belöningen kommer att komma. 

2. Belöningsplacering, vad är det du vill fånga med det tricks du skall träna, när ger du din belöningssignal och vart belönar du för att hunden lättare skall förstå vad det är vi vill. 

3. Inte träna något som är skadligt för hunden, är din hund skadad och går under rehab kolla upp vad du kan göra för övningar som gynnar din hunds rehabträning. Vissa rörelser är olämpliga för hundarna, som exempelvis att hoppa på baktassarna kan vid ett tråkigt fall skada hunden. 

Tänk över vad du vill belöna, när du ger belöningssignal.
Du får det du belönar - Bob Bailey

4. Vilken typ av belönings lämpar sig för det tricks jag skall träna. Godis dämpar och lek ökar aktiviteten i hunden. 

5. Små steg, i all vår träning kan vi alltid testa oss framåt blir det för svårt backa tillbaka och grunda mer innan du går vidare. 

Varför skall jag träna aktivering? 

Det finns en mängd olika typer av aktiveringar, tricks är en typ att jobba med nosen en annan. Nästan alla hundar vill jobba med nosen och kan jobba med nosen. Att få lösa kluriga uppgifter på egen tass bygger självförtroende hos hunden, hundar som gillar att spåra och nosa berikas med aktiveringen samt att hunden får jobba mentalt. Mental träning och nosaktivering kan inte jämföras med en lång promenad. Det fina med denna typen av träning är att den passar alla hundar.  

Måste jag köpa in massor med rekvisita för att kunna träna nosaktivering med min hund?

Vi kan träna nosaktivering utan att behöva köpa in massor med rekvisita. Under julkalendern kommer det att presenteras tips och trix i hur du kan skapa rolig sysselsättning för din hund med saker som du har i hemmet. 

Att fundera på tills Lucka två presenteras är:

Vad gillar din hund för belöningar?
Hur brukar du belöna? , Brukar jag ofta belöna på samma sätt/punkter?
Har jag en tydlig signal som betyder Party hos mig för hunden?

Vi önskar er varmt välkomna till årets julkalender där fokus ligger på kul aktivering för dig och din hund :D