Hur är det att ha två hundar?

Hur är det att ha två hundar?

 

En fråga jag fått är hur det är att ha två hundar, vad var det som gjorde att jag valde att köpa en till hund, vad finns det för för och nackdelar med att ha två hundar, präglas de av varandra, blir det livligare hemma?

Rasen (Australisk kelpie) jag har valt att ha är en energisk och livlig hund som vill arbeta. Jag har själv växt upp med två hundar i hemmet, labrador och kelpie. Därav hade jag erfarenheten sedan tidigare i hur det var att ha två hundar i hemmet samtidigt. Dock under uppväxten och under tiden jag bodde hemma vilket gjorde att vi var fler individer som tog hand om hundarna och skötte praktiska ting.

Hur kommer det sig att jag valde att införskaffa en andra hund och av samma ras då den är såpass energisk och kräver sin aktivering?

Rasvalet var för mig enkelt, jag har funderat på lite andra raser så som exempelvis Mudi och Jaktlabrador, dock var mitt hjärta inte redo att släppa kelpien. När Harrys kull blev aktuell var det givet, jag ville ha en valp ifrån denna kullen. Att ha två individer av samma ras gör inte att de kommer att komma tränas på samma sätt, vilket gör att jag som person utvecklas och får tänka och hitta på nya kreativa lösningar. Asic och Harry är som natt och dag, trots detta att de är av samma ras. Eftersom Asic har haft lite otur och jag vill träna och tävla i olika sporter kände jag att det inte var rättvist emot honom. Därför föll beslutet i att vi skaffade Harry och Asic kan göra det han är riktigt bra på samt träna och tävla med måtta.

Självklart finns det både fördelar och nackdelar med två hundar, personligen skulle jag nog vilja säga att det mest bidrar med fördelar. Nackdelarna handlar mest om praktiska situationer som oftast går att lösa på ett eller annat sätt.

Vilka är då fördelarna?

Sedan Harry kom till oss har Asic blivit som en helt ny hund, han har börjat stjäla mat (vilket denna hund aldrig tidigare gjort, han kunde gå förbi mat som låg på golvet). Nu kanske ni undrar vad som är positivt i en hund som stjäl mat, jo, jag vill att han ska vara motivera på godis då det är en bra belöning i träningen. Asic har även börjat ha en större motivation till träningen pga konkurrensen, han är inte “ensambarn” längre vilket tänt en ny liten jävlar anamma i honom.

 • De har varandra och de trivs med varandra, de leker och utvecklas ihop och har utvecklat en trygghet i varandra och hundspråket. För Harrys del har han växt upp med en bror som visat tydlighet i sina signaler och språk vilket gjort att de är otroligt lyhörda till varandra.
 • Du utvecklas som hundtränare och får vara kreativ i dina lösningar
 • Husse och matte har varsin hund att gosa med ;)
 • De bär upp varandras brister, i vårt fall har Asic visat trygghet i saker som för en valp varit lite läskigt och Harry har varit trygg i saker Asic upplevt varit lite konstigt.

  Det finns en rad fördelar som sker i vardagen konstant, fördelar som blir givna och som flyter in i de du gör. Ett typexempel är inkallning och koppelgående, båda är motiverade att komma in på inkallning för den som är först får en enormt härlig belöning, likaså att gå fint i koppel. Harry är en väldigt följsam kille och Asic en mer självständig. Återigen har Harrys egenskaper smittat av sig på Asic och konkurrensen har gjort att Asic inser att du kan missa saker om du inte är med på ett annat sätt än vad han tidigare gjort.

Nackdelar

Det går inte att komma undan med att två hundar kostar mer pengar.

 • Mat

 • Försärking

 • Veterinärvård

 • Materiella ting

 • Kurser

 • Tävlingar

Utöver materiella ting så får du kanske rodda lite mer med praktiska saker. Dock kan jag inte påstå att det är jobbigare i vardagen, den första hunden behövde gå ut nu går du istället med två. Det som kan ses som nackdel kan alltid lösas, problem är till för att lösas.

Präglar hundarna av varandra?

De gör de absolut, som tidigare nämnt har deras olikheter stärkt varandras svagheter. Att ha två individer med helt olika egenskaper är otroligt häftigt, samt att få se hur den ena växer och utvecklas på ett nytt sätt. Harry är en individ som studerar och tar upp det Asic gör i exempelvis träning. Han kan bjuda på positioner och beteenden han aldrig tidigare har gjort eller som är inlärt, likaså Asic kan göra saker han inte tidigare gjort. De präglar absolut varandra på gott och ont.

 

Blir det livligare hemma?

Givetvis så blir det en del lek och stoj här hemma med två hundar. Trots detta så är båda otroligt duktiga på att vila självmant och vi har aldrig behövt dela på dem i den bemärkelsen att de aldrig slutar leka. Vid vissa tillfällen har vi sagt till att det räcker och båda sysslar då med annat. I början fick vi hjälpa till att avleda Harry som gärna smög på Asic då han vilade eller sov.

Personligen så skulle jag säga att jag upplever ingen större skillnad på att ha en hund eller två. Tankarna då jag gjorde mitt val var att den individ som skulle komma till oss behövde komplettera Asic, hans egenskaper och han som individ. När jag kontaktade min uppfödare var jag väldigt noga med att beskriva vad jag har för hund idag, vad vi fått jobba med, vad jag önskade samt vad jag trodde skulle komplettera Asic bäst. Detta gjorde att vi fick den individ vi sökte.

Tips för att införskaffa hund nummer två

 • Ta reda på hur din hund fungerar med valpar samt hur den är i sin sociala förmåga med andra hundar. Vet du detta har du ett litet försprång i vad du kan förvänta dig hemma, genom att känna sin hunds möjliga brister eller positiva egenskaper kan du på bästa sätt förebygga och hjälpa båda hundarna. Exempel, har du en hund med hundmötesproblematik kan det vara bra att separera hundarna på promenaderna för att valpen inte skall präglas av den andre hundens beteende.
 • Fundera över vad för individ som känns rätt i att komplettera den hunden du redan har. Som i vårt fall har vi fått jobba mycket med självständighet, passivitet, balansen i energiflöde och hur den skall nyttjas etc. Det vi önskade när vi valde valp var en mer följsam hund, bra av och på knapp samt en balanserad individ som är mer balanserat galen som jag brukar säga.
 • Hur ser din vardag och och varför skaffar ni hund nummer två. Att skaffa bara för att ens befintliga hund behöver en kompis kanske inte alltid är rätt anledning. För oss låg det helt rätt i tiden och Asic är en vuxen hund och vi vet vem han är och hur han är då han gått igenom alla olika mognadsfaser. Vi är väldigt aktiva inom hundvärlden och har möjligheterna till att ha två hundar.
 • Kolla över uppfödare och linjer i det rasval du är intresserad av, för mig är det viktigt att den jag köper hunden av förstår mig och vad jag är ute efter. Sök gärna även efter föräldrarnas kullsyskon eller tidigare avkommor från föräldrarna för att få en större och djupare förståelse i hur hundarna blivit som ni är intresserade av.
 • Ställ dig alltid frågan om du kan ge två hundar de som de behöver, samt ta reda på vad det är för ras och vad den kräver, passar den in i ditt liv och vad du tänkt göra med din blivande kompis.

Har ni fler frågor och funderingar,
Fråga på

 

Mvh
Helen