Min hund kommer inte när jag ropar!

Varför kommer inte min hund på inkallning? 

En av de vanligaste frågorna jag får är varför kommer inte min när jag ropar? 
Problemen kan vara många , dock ligger oftast problematiken i att inkallningen inte tränats eller grundast såpass väl och med omsorg att hunden inte förstår vad det är jag vill när jag ropar. Ordet som är valt kan även blivit uttjatat vilket gör att hunden har vant sig vid att , Matte/husse kommer ändå ropa flera ggr så jag kan syssla med mitt ett tag till innan jag kommer in. 

Det första jag brukar fråga är hur träningen gjorts och hur respektive ekipage belönat upp sitt inkallningsord. Vanligtvis är det så att hunden inte får någon direkt lön för mödan. Kommer en hare springandes och hunden tokvänder direkt så servars kanske en torr leversnitt, reflektionerna är då hur tror ni att hunden kommer vilja välja bort en häftig jaktlek nästa gång det kommer en hare springandes framför nosen då hundens lön var en torr leversnitt som serverades i munnen?

Våra belöningar är A och O, när vi tränar inkallning gäller det att ha häftiga belöningar i verktygslådan och verkligen leverera en grym partybelöning då hunden väljer bort någon svårt och kommer in till mig. Belöningsproceduren kan även få pågå under en längre stund. Tankarna ni kan ha med er är:
 Vad hade hunden för känsla i det den valde bort och hur kan jag ersätta den känslan i form av belöning hos mig? 

Nästa fråga brukar vara hur ni tränat er inkallning , har ni riggat störningar för det hunden tycker är svårt och då i kontrollerade former? 

Svaret på denna frågan brukar ofta vara nej. Inkallning är något många förväntar sig att hunden skall göra på kommando, den skall bara komma när jag ropar. Dock har många inte reflekterat över att träna och säkra upp sin inkallning. 
Det bästa sättet att göra detta på är först och främst:

1. Se till att inkallningsordet först är uppladdat och hunden vänder till 80% ( helst mer) av gångerna utan svår störning. 
2. Skriv ner och notera vad det är som är svårt för min hund
3. Lyssnar min hund i koppel, lyssnar inte hunden då den är kopplad hur kan jag då förvänta mig att den skall lyssna när den är lös? 
4. Testa av olika belöningar/lekar/Leksaker för att notera vad det är DIN hund tycker är det roligaste och häftigaste att bli belönad med. 
5. Börja lätt och se till att säga ditt inkallningsord endast EN GÅNG, vänta på att hunden gör rätt val och gör detta i enkla miljöer först innan du testar av det på svåra störningar. 

Hur laddar jag upp mitt inkallningsord? 

Hur högt värde och hur bra har jag laddat upp mitt ord? 
Se först över och fundera på:
1. Vad gillar min hund för belöningar? - Kan jag belöna med lek respektive godis i olika miljöer, tar min hund mina belöningar vid alla tillfällen?
2. Hur ofta varierar jag mina belöningar? - Försökt att komma på minst 10 olika sätt att belöna din hund på?
3. Vad är det jag belönar? - I Inkallning vill vi ofta ha bra fart och en snabb vändning , kan jag plocka ut dessa delarna och belöna på dem när jag säger mitt inkallningsord? 

Tips!

När du laddar upp ditt inkallningsord försök att variera dina belöningar med olika typer av godis, olika lekar och leksaker, hur du leverar dem för att hålla uppe spänningen och engagemanget till att din hund vill komma in till dig. Din hund skall aldrig veta vad du har för rolig lek på gång. 

Börja träna i enkel miljö och att ladda upp inkallningsordet är något du kan börja med inomhus. Säg ditt inkallningsord när din hund minst anar det när du är hemma. Belöna och variera gärna hur du belönar. Allt för att verkligen få din hund laddad och engagerad i ditt valda ord. Tänk på att endast säga ditt inkallninsgord EN GÅNG, ha is i magen och vänta på att hunden gör rätt val. 

Lycka till :D 

Foto. Hanna Rohdell 

Foto. Hanna Rohdell