Decemberbloggen - Belöningsmarkör

Lucka sexton 

Belöningsmarkör är något jag använder mig mycket av ,det kan vara en klicker men likaväl ett väl inarbetat ord som jag värdesätter och arbetar med på liknande sätt som med en klicker. Mitt ord kan dock aldrig vara lika snabbt eller låta på exakt samma sätt som en klicker. Att träna med klicker är något man får träna på det handlar om tajming och att man som tränare tydligt vet vilka kriterier man har, men oavsett så är min belöningsmarkör något som är starkt laddat och som alltid har positiv förstärkning (godis, lek osv) som följd. 
Det vi jobbar efter är "hundens val", jag förstärker det jag vill ha och ignorerar det jag inte vill ha, genom att arbeta på detta sättet uppmuntrar vi de val som hunden naturligt visar. Genom att förstärka det vi vill ha och få hunden att själv välja att vara med eller ej skapar vi ett samspel som leder till ett större förtroende förare och hund sinsemellan. 

 

IMG_0102.JPGBelöningsmarkörer är viktigt i all träning vi gör med våra hundar, att ha ett riktigt laddat ord/markör leder till en förväntan hos hunden. Vi kan även på ett snabbt sätt fånga det vi är ute efter i våran träning , att fånga just det ögonblicket hunden gjorde rätt och den vet att belöningen är påväg.