Decemberbloggen - Positiv förstärkning

Lucka 11 

Eftersom gårdagens lucka kommer ligga på samma nivå under de följande dagarna kommer jag passa på att dela med mig av lite tankeställare. 

Det finns en rad mängder av metoder att välja mellan när man tränar hund. Mitt val är alltid positiv förstärkning. Shejping är exempelvis en del av positiv förstärkning, här arbetar man även helt tyst och låter hunden tänka sig till vad det är jag vill. I detta fall uppmuntrar jag allt som hunden gör rätt.  Genom forskningen som ständigt går framåt så har det visat sig att genom att jobba med positiv förstärkning minskar vi stressbeteenden hos våra hundar. Genom att jobba med straff ökar vi stressbeteenden hos våra hundar.  

Per Jensen skriver i ett av sina blogginlägg:
” Två franska forskare vände sig till skolor som hade en konsekvent metod när de utbildade hundägare i hur de skulle träna sina hundar i grundläggande lydnad. Antingen användes negativ förstärkning, dvs ett negativt stimulus upphör när hunden gör rätt, eller så användes positiv förstärkning, där hundarna belönades för att göra rätt. När exempelvis momentet “sitt” tränades innebar negativ förstärkning att hunden drogs med kopplet till rätt position varefter obehaget upphörde, medan den positiva innebar att man vägledde hunden med hjälp av godis. Båda metoderna var ungefär lika effektiva på att lära hundarna de tränade momenten. Men när man studerade hundarna utanför träningssituationen visade sig tydliga skillnader. De som tränats med negativ förstärkning uppvisade mer stressrelaterade beteenden, lägre och mer undergiven kroppshållning och sämre kontakt med sin ägare. Även om det här är en relativt liten undersökning är den viktig - mer forskning behövs verkligen när det gäller hur olika träningsmetoder fungerar både i effektivitet och i hur de påverkar hundarnas välfärd.

Deldalle, S. & Gaunet, F., 2014. Effects of 2 training methods on stress-related behaviors of the dog(Canis familiaris) and on the dogeowner relationship. Journal of Veterinary Behavior. 9: 58-65. “