Decemberkalendern - Att förändra en känsla

“ Lucka ett “

 

En liten annorlunda julkalender kan man säga, vi kommer att bjuda på hur vi tränar i att förändra en känsla vilket i vårt fall kommer att handla om örondroppar. Här kommer jag varje dag dela med mig om vår träning och hur vi gör och varför vi väljer att göra på detta sättet.

Den bakomliggande historien till varför det just är örondroppar jag kommer att arbeta med på bloggen är just för att Asic har kvar en hel del känslor sedan valptiden då han fick brottas med ett ont öra och öronen har sedan det varit ett känsligt område.

Målet med att dela med mig av just denna resa är för att ge er en inblick i hur man kan jobba med olika typer av hanteringsdelar som hunden tycker är jobbigt, eller rent ut av en skräckupplevelse.  Ni får alltså följa oss på vår resa och se toppar och dalar, samt se hur man löser problemen som uppstår. Alla individer är olika en del stänger det inom sig, vilket kan göra att man inte lägger ner så mycket krut på att träna det medans andra verkligen visar att det där är något jag inte alls vill göra. Oavsett vad man har för individ så kan det kanske ge en tankeställare till vad känner och tycker egentligen min hund om det jag gör, finns det ett bättre sätt att träna det på?

Jag har valt att ge Asic en uppgift, hans uppgift genom att behålla sina framtassar på en tasstarget. Så första steget är att lära hunden att står på en tasstarget. En tasstarget är en mycket enkel och effektiv metod att träna in, har man en hund som inte alls gillar att bli klämd/känd på hos veterinären osv kan man lätt ta med sig den, men innan man kommer så långt så ligger en hel del träning bakom.  Targets är även något som hundarna har lätt att falla in i och uppgiften blir väldigt tydligt och klar över vad det är de skall göra.
Det är hunden som talar om vad som är okej, så länge den behåller sin position på tasstargeten så kan vi fortsätta, väljer den att kliva av så slutar vi med det vi gör. Det är sedan hunden val att vara med i “leken” igen genom att själv ta beslutet om att kliva upp på targeten.

När man tränar på detta sättet så är det viktigt att man är uppmärksam och låter allting ta den tiden det tar, det är okej vi vill inte pressa hunden på något sätt, det vi vill är att förändra känslan!

Det vi använder oss av i första filmen är:

 

 

  • Gott godis

  • Belöningsmarkör (klicker eller/och uppladdad ord)

  • Ett litet block som target
  • Omvänt lockande för stadga 

 

Tips!

Tasstarget är även otroligt lämpligt att använda sig av inför ex rutskick i lydnaden, lära hunden att komma ut på avstånd.