Utmaning

Hej, 

Just nu pågår årets första utmaning via HundUniks Facebookgrupp. 
Utmaningen går under namnet "Minst hundra sekunder" och går ut på att jobba med hundens kontakt under 100 dagar. Målet är alltså att den sista dagen ha en hund som utan avbrott klarar av att hålla kontakten med er under 100 sekunder. 

Alla som deltar i utmaningen lägger upp filmer och uppdaterar hur det går för dem i deras träning. Även jag ser till att posta filmer, tips och trix. 

Vill du vara med i utmaningen, gilla HundUnik på Facebook och klicka dig vidare till vårt evenemang som går under namnet "Minst hundra sekunder". Utmaningen finns även under #minsthundrasekunder på instagram. 

Här kommer även en liten film kring hur jag tänker då jag börjar jobba med kontakt. 

Det första vi fokuserar på är snabb kontakt efter belöning. Vi bryr oss inte om vad hunden har för position och begär inget mer än kontakt. Vi underviker i detta läget helst att göra det vid fotpositon då vi vill kunna använda oss av varierande belöning som stärker upp kontakten, att föredra är att i början arbeta med hunden framför oss (på filmen går hunden spontant in i position är då noga med att ge frikommando)- Vi arbetar tyst och vill att hunden skall ta sitt ansvar för träningen, så alltså inget lockande, fastnar hunden ha tålamod(därav väljer vi även att ha koppel i början om man har en hund som lätt kan glida iväg bland dofter och annat) 

Målet är att efter belöning snabbt få en en hund som själv tar ansvar för det vi tränar.  Variera ditt belöningssätt, kasta belöningar, lek med godiset, leksaker osv vi gillar när hunden ej vet vad som komma skall.

Har ni en hund som ofta tittar bort direkt då den fått sin belöning så var noga mer att det inte blir en kedja av att titta-godis-titta bort titta-godis-titta bort, locka då inte heller på hunden då den kommer bli van vid att det är ni som tar ansvaret. Vid dessa stunder håller vi lite extra innan belöningssignal (1-3 sekunder kontakt) för att ej skapa kedjan.

Lycka till! 
/ Helen