Miljöstark 2019 - En högst individuell Challenge

Miljöstark 2019 - En högst individuell Challenge

Vad är då Miljöstark 2019?

För mig är detta en högst personlig och individuell challenge beroende på vad din hund behöver i sin träning. Grund iden kom upp då jag själv insåg hur vanligt det är att du som person fastnar i mönster och rutiner, nästintill bekvämligheter i din träning istället för att utmana dig själv och din hund för att utvecklas vidare. Det jag tränar och där jag tränar blir min hunds träningsbild och svårigheter stöter vi båda på när vi förändrar den. Kort och gott handlar Miljöstark 2019 om att försöka maximera vart, när och hur du tränar för att både du och din hund ska utvecklas.

Read More

Min hund blir "knäpp" vid hundmöten

Min hund blir "knäpp" vid hundmöten

Denna frågan är lite mer komplex att ge tips och råd över då jag gärna vill träffa ekipaget i fråga för att därefter göra en träningsplan utefter vad hunden behöver som individ. När jag jobbar med denna typen av beteenden så finns det ofta mycket som kan ligga till grund till varför hunden reagerar som den gör, varje individ behöver i dessa fall en unik och specifik träningsplan.Jag kommer besvara frågan med lite mer generella tips och tricks man kan tänka på. Hur löd fråga?

Hej, min hund blev överfallen av en stor svart hund i början av året och hon blir “knäpp” vid hundmöten efter det..speciellt om de är lika stora eller större än henne själv..om de mötande hundarna är svarta kvittar storleken..jag skulle önska att man kunde gå en promenad med henne o möta hundar utan att hon bryr sig om dem, som hon var innan överfallet..känns som att jag testat det mesta..utan resultat..vad skulle ditt tips vara?

Read More

Hur får jag min hund att varva ner?

Hur får jag min hund att varva ner?

Nästa fråga ut är för mig en ganska viktigt fråga och en träning som jag upplever att många ibland kan missa att träna. En träning som är precis lika viktig som den övriga träningen för att hitta en bra balans. Frågan löd:

Vad är ditt bästa tips till att få hunden att varva ner efter träning/tävlingspass? Min hund kan bara vara ner då vi kommit hem. Hur ska man göra för att få honom att kunna varva ner överallt?

Read More

Apportering - Så tänker vi

Apportering - Så tänker vi

Många gånger får vi frågan hur våra hundar är så engagerade i apportering. Hur får vi hunden att hålla fast, gripa snabbt och lämna över den korrekt? Apportering består av en rad olika delar som du tidigt kan träna in redan i leken, några av dem har vi redan nämnt. Dessa delar kan vi börja uppmärksamma redan i leken med våra hundar, bara vi lägger märke till vad hunden gör i leken och att vi vet vad vi vill förstärka.

En av de vanligaste fällorna många hamnar i är att starta apporteringsträningen med en apportbock. Detta utan att hunden har fått en förkunskap för en av de allra viktigaste grunddelarna i apportering som är gripa, placera föremålet korrekt och hålla fast. Att starta träningen med en apportbock kan också, för många hundar, ge obehagskänslor av att ha något hårt i munnen.  Av den anledningen väljer vi att starta träningen med ett mjukt föremål, för att successivt öka svårigheten, ju mer kunskap hunden får desto hårdare- och tyngre föremål byter vi till.

Vårt första grundsteg i apportering går därmed ut på att lära hunden att aktivt gripa ett mjukare föremål och även vara noga med att hunden placerar det korrekt, vår målbild är att hunden ska placera apportbocken bakom “huggtänderna”. Kommer apportbocken för långt bak i munnen ökar chansen för att hunden rullar runt och tuggar på apporten, hamnar den för långt fram är det lätt för hunden att tappa den. Därför vill vi utbilda hunden tidig i vart vi önskar att den ska placera föremål för att få ett så pass bra slutresultat som möjligt.

Innan vi ens kommit så långt som att börja träna vårt första grundsteg börja vi ännu lättare, som vi tidigare nämnde, nämligen i leken. Vi får otroligt mycket information angående hundens intresse för föremål, har den ett mindre intresse behöver vi först börja med att göra föremål värdefulla för hunden. Här finns flera vägar att gå som exempelvis att föra över värde från något som hunden helst vill ha (premarcklekar), utvädera vilka föremål min hund faktiskt väljer själv, leka korta pass där vi startar upp hunden i jaktlekar. Många gånger handlar det ofta om hur vi leker och vad vi väljer att leka med som påverkar hundens intresse för föremål. Den absolut vanligaste fällan här är att presentera ett föremål som hunden ratar och istället belöna med godis. Vi hjälper då aktivt till att minska intresset för föremål genom att presentera föremålet och hunden säger “Nej tack” och då får en godis istället, värdet sjunker. En annan vanlig fälla är att säga nej du får inte lov att ta den, för en hund med lågt föremålsintresse sjunker värdet. Vår ambition är att i allra första starten få hunden att vilja ha föremålet, hunden ska nästan vara lite odräglig. Reglerna för hur vi ska handskas med föremålet sätter vi senare i leken.

Allt detta, och mycket mer går vi igenom i vår onlinekurs som startar 15 Maj. Mer information om kursen finner ni här: https://www.hundunik.se/onlinekurs-apportering/

 

Hoppas vi ses/
Svea, Arbetsglädje och Helen, HundUnik

Nytt år, Hello 2018

Hej allihopa, 

Det var ett tag sedan jag uppdaterade bloggen, livet kom emellan och hösten var enormt påfrestande. Nu är det nytt år och jag har lovat mig själv att uppdatera bloggen kontinuerligt, framförallt med alla de challange som kommer att dyka upp varje månad för alla er hundtränare som har börjat använda er av BuJo systemet. Har du tidigare inte stött på detta så finns det ett blogginlägg om hur du kommer igång, det finns även en FB grupp som heter Bullet Journal för hundtränare som vi ständigt arbetar med för att inspirera er hundtränare. 

Mycket har hänt under året, Harry gick och blev Heelwork to music champion och Asic nosade till sig att tre diplom i nosework varav han placera sig först av 50 ekipage, första pris och andra pris i behållare samt ett första första pris inomhus och ett SSE (särsklit samspelt ekpiage) så vi har haft otroligt givande och roligt år. 

Vad är då BuJo som jag ständigt tjatar om och vad händer där, det har hunnits med givande workshops med engagerade hundtränare som blev fast, jag har även publicerat träningsmallar i webbshoppen som går att ladda ner utöver andra leksaker och dylikt. Ja en webbshop har HundUnik öppnat det med. Så det händer ständigt roliga och spännande ting. 

Nu till månaden och årets första HundUnik Challange Januari. En tid för oss att börja reflektera över hur vi vill att 2018 skall vara, vad det skall ge oss, skall vi kanske förändra något, vad drömmer jag om? Hoppas du blir inspirerad och börjar reflektera och planera du med! 

HundUnik Challange Januari 

HundUnik Challange Januari 

IMG_6687.jpg

 

Bli en organiserad hundtränare du med 

/ Helen 

Bullet Journal - Bli en organiserad hundtränare

Bullet Journal - Bli en organiserad hundtränare

För mig har detta gjort mig till en mer organiserad hundtränare, mer medveten, närvarande och strukturerad i alla min träning. Därför har jag valt att börja sätta igång Challange för er hundtränare. I dessa kommer ni varje dag under månaderna reflektera över dig och din hund. Bli mer medvetna om er själva och vem er hund faktiskt är. Men först ska ni få en lite introduktion i hur ni startar. 

Read More